НСЧБ : +359898722133

Декларация във връзка с обявените противоепидемични мерки

сеп. 8, 2021

0

Декларация във връзка с обявените противоепидемични мерки

Националното сдружение на частните болници

Българска болнична асоциация

И

Национално сдружение на областните

многопрофилни болници за активно

лечение

 

 

 

Декларация

 

Във връзка с обявените противоепидемични мерки със заповед на министъра на здравеопазването, в сила от 07.09.2021 г., заявяваме следното:

Настоящата поредна вълна с увеличен брой заразени с COVID-19 отново поставя пред изпитание системата на здравеопазване и преди всичко болниците, ангажирани с тяхното лечение.

Изминалата година и половина опит в болничното лечение на тези пациенти показа, че борбата за здравето им е изпълнена с множество неочаквани обрати и непредвидими ситуации, нерядко с неблагополучен край и коства огромно физическо и психологическо напрежение и усилия на медиците, а в немалко случаи – здравето и живота им.

И което е не по-малко важно – то блокира немалка част от капацитета на болниците и на болничния персонал и възпрепятства, а в немалко случаи прави невъзможно лечението на хора с други заболявания, също нуждаещи се от своевременна болнична помощ. А това на свой ред поставя пред риск здравето и живота на много хора.

Като част от системата на националното здравеопазване, болниците участват и ще продължат да участват съобразно своя капацитет и своите компетенции в борбата с пандемията и в опазването здравето на нацията. Но за да бъдат тези усилия ефективни и ефикасни, за да стигнат леглата в тях за всички нуждаещи се от болнично лечение, за да стигнат времето и силите на медиците, ангажирани с това лечение, е нужно натискът към болничната система да бъде регулиран освен всичко друго и с нефармацевтични епидемиологични мерки.

Затова подкрепяме усилията на Министерство на здравеопазването в тази насока и призоваваме цялата общественост да разбере и приеме неудобните за всички ни ограничения като своевременни и необходими.

Нека не забравяме, че тези противоепидемични мерки са само временни и дори и в този си вид са едни от най-либералните в Европа.

Нека подкрепим усилията на медиците и запазим непретоварен капацитета на болниците за нуждаещите се от тях.

Нека проявим солидарност и взаимно си дадем шанс за оцеляване!

7.09.2021г.                                                                                                         Красимир Грудев

Гр. София                                                                                                           Председател на УС на НСЧБ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

BulgarianEnglishRussian