НСЧБ : +359898722133

Декларация във връзка с обявените противоепидемични мерки

сеп. 8, 2021

0

Декларация във връзка с обявените противоепидемични мерки

Националното сдружение на частните болници

Българска болнична асоциация

И

Национално сдружение на областните

многопрофилни болници за активно

лечение

 

 

 

Декларация

 

Във връзка с обявените противоепидемични мерки със заповед на министъра на здравеопазването, в сила от 07.09.2021 г., заявяваме следното:

Настоящата поредна вълна с увеличен брой заразени с COVID-19 отново поставя пред изпитание системата на здравеопазване и преди всичко болниците, ангажирани с тяхното лечение.

Изминалата година и половина опит в болничното лечение на тези пациенти показа, че борбата за здравето им е изпълнена с множество неочаквани обрати и непредвидими ситуации, нерядко с неблагополучен край и коства огромно физическо и психологическо напрежение и усилия на медиците, а в немалко случаи – здравето и живота им.

И което е не по-малко важно – то блокира немалка част от капацитета на болниците и на болничния персонал и възпрепятства, а в немалко случаи прави невъзможно лечението на хора с други заболявания, също нуждаещи се от своевременна болнична помощ. А това на свой ред поставя пред риск здравето и живота на много хора.

Като част от системата на националното здравеопазване, болниците участват и ще продължат да участват съобразно своя капацитет и своите компетенции в борбата с пандемията и в опазването здравето на нацията. Но за да бъдат тези усилия ефективни и ефикасни, за да стигнат леглата в тях за всички нуждаещи се от болнично лечение, за да стигнат времето и силите на медиците, ангажирани с това лечение, е нужно натискът към болничната система да бъде регулиран освен всичко друго и с нефармацевтични епидемиологични мерки.

Затова подкрепяме усилията на Министерство на здравеопазването в тази насока и призоваваме цялата общественост да разбере и приеме неудобните за всички ни ограничения като своевременни и необходими.

Нека не забравяме, че тези противоепидемични мерки са само временни и дори и в този си вид са едни от най-либералните в Европа.

Нека подкрепим усилията на медиците и запазим непретоварен капацитета на болниците за нуждаещите се от тях.

Нека проявим солидарност и взаимно си дадем шанс за оцеляване!

7.09.2021г.                                                                                                         Красимир Грудев

Гр. София                                                                                                           Председател на УС на НСЧБ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.