НСЧБ : +359898722133

Обръщение към народните представители от НСЧБ и ББА

юли 29, 2021

0

Обръщение към народните представители от НСЧБ и ББА

Обръщение към народните представители

от

Национално Сдружение на Частните Болници

Българска Болнична Асоциация

 

Уважаеми народни представители,

 

Позволете ни да ви поздравим за спечелването на народното доверие и да ви пожелаем успех в работата ви, посветена на благополучието на българския народ и просперитета на България.

Днес, когато предстоят разговори и действия по формирането на политики, съставянето на работещо правителство и провеждането на реформи, е необходимо повече от всякога да се изостави хлъзгавия терен на предизборния популизъм и да се стъпи на здравата основа на конструктивния диалог и трезвата оценка на реалностите, в това число и по отношение на състоянието и бъдещето на здравеопазването ни.

Ние, представителите на частната инициатива в българското здравеопазване, като неотменна негова част вече повече от две десетилетия, сме дълбоко обезпокоени от наличието на все още неизяснени позиции по отношение на сегашното състояние и бъдещото му развитие, включително и за мястото и ролята на частния сектор в него. Преповтарянето на неясни популистки тези, „притоплянето“ на отживели времето си идеи, възприемането на частната инициатива в сектора като „екзотика“, като нещо странично, случайно появило се, не непременно необходимо, чуждо на ценностната система на едно съвременно европейско общество, не допринася с нищо за обективната оценка на реалностите и би довело до погрешно планиране на бъдещето на здравеопазването.

За тези две десетилетия частната инициатива предостави за ползване на цялото общество нови, модерни, високотехнологични болници, без държавата да е вложила и един лев за това. Пациентите получиха допълнителна възможност за избор на място, където да се лекуват качествено, своевременно и при добри битови условия. Лекарите и медицинските специалисти получиха допълнителна възможност за работа и достойно възнаграждение. Спряхме емиграцията! Създадохме нови работни места и допълнителни приходи за държавата.

Изминалата почти година и половина от началото на пандемията у нас допълнително изсветли мястото, ролята и значението на частните структури в здравеопазването. Тези, които имаха поне минималния капацитет да се включат в борбата с нея, го направиха с цялата отговорност и ангажираност. Ние не стояхме отстрани. В нашите болници се лекуваха повече от една четвърт от сънародниците ни, изправени пред безпрецедентната заплаха за физическото си оцеляване. Бяхме неподготвени, учехме се в движение, работехме под непрестанен стрес, разболявахме се, но не се отказахме и помогнахме да се компенсират трупаните с години системни грешки в българското здравеопазване.

Затова, когато днес се обсъждат реформите в него, не се колебайте да ни попитате и потърсите помощта ни там, където не се чувствате подготвени. Ние имаме знанието и опита, имаме идеи и решения и сме готови да ги споделим в откровен и конструктивен диалог. Правили сме го, ще го направим и сега. Но сме готови, ако се наложи, да се противопоставим и на всеки безпринципен диктат.

Не се поддавайте на внушенията, че българското здравеопазване, така както е конституирано днес, е едва ли не най-лошото, особено ако се имат предвид все още скромните възможности на публичното му финансиране. То има огромен, неразгърнат до сега потенциал, който може да помогне на страната ни да осъществи своя скок в бъдещето. А следващият технологичен скок на човечеството ще бъде не в компютърните технологии, а в медицинските. И той вече започна.

България има своето място в него. Достатъчно като начало е да се опитаме да превърнем харченето на пари за здраве в създаване на икономика на здравето. И да впрегнем опита, знанията и уменията на всички участници, включително и на представителите на частния сектор в него.

Световният опит вече ни показва много примери за това. От много години насам вече медицината не би могла да се развива без участието на частния сектор в областта на научно-развойната дейност, медицинската апаратура, лекарствата, технологиите. И не само тя. Цели области на науката и техниката, които допреди се смятаха за „светая светих“ на националната сигурност на много страни и безусловен прерогатив на държавата като телекомуникациите и космическите изследвания например, бяха неслучайно и съзнателно поверени почти изцяло на частната инициатива. И това не направи светът по-лош – напротив – станахме свидетели на безпрецедентен телекомуникационен и информационен бум и истинска „пандемия“ от космически полети.

Кризата е изпитание, но и възможност да намериш нови пътища, нови решения, неизпитани, неслучвали се или отхвърляни досега. Бяхме свидетели на това как неща, за които в миналото бяха нужни години, ставаха за месеци, дори за дни; как можехме да взимаме отговорни решения и предприемаме правилни действия и без тежките и тромави бюрократични процедури; как съгласуваните действия на публичните институции, бизнеса и отделни лица могат да се справят с неизвестното и да предотвратят неизбежното.

 

Уважаеми народни представители,

По болезнен начин пандемията ни припомни, че животът и здравето на хората са първостепенни и най-важни ценности за едно общество, а благоденствието и просперитета му зависят на първо място от здравето и работоспособността на неговите граждани. Само заедно можем да ги защитим.

 

Национално Сдружение на Частните Болници

Българска Болнична Асоциация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.