НСЧБ : +359898722133

Семинар на НСЧБ – Петрич – 21-22.10.2016

    Home / За нас / Семинар на НСЧБ – Петрич – 21-22.10.2016

Семинар на НСЧБ – Петрич – 21-22.10.2016

Медиите за семинара:

Общо 30 дела се водят срещу реформата “Москов” – 21.10.2016

В здравеопазването има нормативен хаос и доказателство за това са 30-те дела, които Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) е завело срещу промените, въведени от екипа на Министерството на здравеопазването. Това обяви председателят на организацията д-р Николай Болтаджиев по време на среща с журналисти в Петрич.

Най-атакувана е Националната здравна карта, която според сдружението е противоконституционна, защото ограничава достъпа на пациентите до медицинска помощ. Нарушава и правото им на свободен  избор къде да се лекуват. Конституционният съд обаче не се съобрази с аргументите и отхвърли жалбата срещу картата, затова въпросът ще бъде отнесен до международния съд.

Консултирали сме се с европейски адвокати и юристи и ще обжалваме това решение пред съдилищата в Страсбург и Брюксел“, обяви д-р Болтаджиев.

Сдружението настоява пациентът с неговата воля да определя качеството на медицинските услуги и разпределението на лечебните заведения в страната.  И протестира срещу наредбата за удовлетвореността, която дава право на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да отменя договорите си с болниците на базата на анкети, които трябва да удостоверят дали хората са получили адекватна и качествена здравна помощ.

Друго предложение на частните болници е бюджетът на НЗОК да се извади от консолидирания държавен бюджет, защото само тогава ще може да има демонополизация на публичния фонд и всички налични в него средства да се харчат за здраве. Добре ще бъде също всеки български гражданин да има индивидуална партида в НЗОК, но не извън солидарния модел, защото тогава държавата няма да има извинение да не плаща здравните осигуровки на ученици, пенсионери, безработни, държавни служители и деца.

http://www.redmedia.bg/statii/obshto-30-dela-se-vodyat-sreshtu-reformata-moskov-1491

Слава АНАЧКОВА

 

Предлагат всеки да има собствена партида в НЗОК

30 дела е завело Националното сдружение на частните болници срещу здравната реформа на Петър Москов

skener.news -21.10.2016

Всеки българин да има индивидуална партида в здравната каса, но като част от солидарния модел. Това предлагат от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ). „Целта е да се знае какви пари дава държавата за всяко лице, което осигурява“, обясни председателят на сдружението д-р Николай Болтаждиев. По думите му така държавата няма да има извинение да не плаща здравните осигуровки на деца, пенсионери, безработни, държавни служители.

Близо половин милиард лева е сумата, която държавата дължи за здравни вноски. Трансферът за здравноосигурените от държавата лица за тази година е в размер малко над 1 млрд. лева, а би следвало да е 1,5 млрд. лева.

Друго предложение на частните болници е парите на НЗОК да се извадят от консолидирания държавен бюджет, защото само тогава ще може да има демонополизация на публичния фонд и всички налични в него средства да се харчат за здраве.

За да се намали доплащането от пациентите, които в момента вадят от джоба си 44,5 % от стойността на лечението си, трябва да се помисли за увеличаването на здравната вноска, смятат от НСЧБ.

„В здравеопазването има нормативен хаос и доказателство за това са 30-те дела, които сме завели срещу промените, въведени от екипа на Министерството на здравеопазването и така наречената реформа на Москов“, каза още д-р Болтаджиев. Най-атакувана е Националната здравна карта, която според сдружението е противоконституционна, защото ограничава достъпа на пациентите до медицинска помощ. Нарушава и правото им на свободен  избор къде да се лекуват. „Конституционният съд обаче не се съобрази с аргументите и отхвърли жалбата срещу картата, затова въпросът ще бъде отнесен до международния съд“, уточни д-р Болтаджиев.

Идеята за въвеждане на пръстов идентификатор е изцяло незаконна, заяви директорът на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров. „Тя е в нарушение на Директива 2016 680, в която пише кога може да се въвежда идентификация с пръстови отпечатъци. В закона за здравно осигуряване също няма текст, който да води до въвеждането на пръстов отпечатък. Там се казва, че трябва да се въведе информационна система, но не и пръстов отпечатък. Никъде в закона не се възлага на Министерски съвет, на здравния министър или на НЗОК да уреди с наредба въвеждането му. Въпреки това такава наредба се издаде. Заради това обаче текстовете за идентификатора се явяват нищожни. Това ще потвърди дори ВАС“, обясни д-р Кацаров.

По думите му, ако все пак системата за чекиране с пръстови отпечатъци бъде въведена, което трябва да стане на 1 ноември, трябва да отпаднат лимитите за болниците. „Нали здравният министър твърдеше, че въвеждането на лимитите се налага заради липсата на контролни механизми. Защо тогава те остават и през следващата година“, попита д-р Стойчо Кацаров.

http://skener.news/2016/10/21/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d1%82-%d0%b2%d1%81%d0%b5%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b0-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%81%d0%be%d0%b1%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%82/

 

Д-р Н. Болтаджиев: Здравната карта е противоконституционна – 21.10.2016

Д-р Николай Болтаджиев

Не искаме задължително въвеждане на здравна карта, защото ще накара пациентът да се лекува само в родното място. Нашето сдружение води 30 дела, като едно от тях е именно за здравната карта. Картата е противоконституционна и противоречи на европейските норми. Това сме го установили с адвокати по международно право. Това заяви пред журналисти д-р Николай Болтаджиев, председател на Национално сдружение на частните болници.

В ЕК оспорихме закона за обществените поръчки и в съда в Люксембург и законът беше сменен. Законово не можем да правим обществени поръчки.

Трябва да се осигурят правата на най-важния контрольор – пациента. Стигна се до дело срещу наредбата.

Финансирането трябва да следва пациента. Завели сме поредица дела, защото се нарушава достъпа до здравна помощ. Заведохме дела срещу постановлението, което налага лимитите на болниците от МС. Атакувахме  и решения на НЗОК. Съдът казва, че надзорът на НЗОК е приел функциите на Народното събрание. Касата е преразпределяла бюджета, гласуван от МС.

Не искаме политиците да се разпореждат с парите за здраве. Осигурените трябва да имат контрол над своите плащания за здраве. Искаме да предложим промени в два закона – в Закона за здравното осигуряване и в закона за публичните финанси. Държавата е лошият платец, ние си плащаме здравните вноски. Всеки един гражданин трябва да има индивидуална партида. А не съдията и такива като него,  като влезе в болница да бъде по дефолт осигурен.

Искаме бюджетът на НЗОК да бъде изваден от консолидирания бюджет на държавата. Само тогава може всички средства да отидат за здраве. Ако се увеличат парите здраве, докато е в сила консолидираният бюджет, тогава пари няма да има.

Настояваме за преоценяване на пътеките. Не е справедливо едни пациенти да плащат хиляди лева за изделия,  други – нищо. С БЛС заведохме дела за служебния рамков, който определя именно това, каза още Болтаджиев.

https://frognews.bg/news_121357/

 

Частните болници с над 30 съдебни дела срещу здравната реформа – 21.10.2016 hospital.bg

Националното сдружение на частните болници води над 30 дела срещу здравната реформа на д-р Петър Москов. Това стана ясно по време на семинар за журналисти в Петрич.

“Ние сме против задължителната здравна картау тъй като тя ще принуди пациентите да се лекуват само по местоживеене Реално погледнато тя не нищо друго освет още едни лимит. Ето защо сме завели дело срещу Заповед № РД-01-247 от 22 октомври 2015 г, срещу Решение № 202 от 24 мрт 2016 г и срещу Позицията по Колективен договор №9 от 2015 г”, заяви д-р Николай Болтаджиев председател на сдружението на частните болници. Другите дела са свързани с текстове в Наредбата за критериите и реда за избор на лечебно заведение, в Наредбата за осъществяване правото на достъп да медицинска помощ, в Наредбата за удовлетвореността на пациентите от лечението в болница и т.н.

“Настояваме за промети в два закона – за здравнотото осигуряване и за публичните финанси Редно е всеки да е с индивидуална партида, в който да внася здравните си вноски Това важи а адмитистрацията, децата и пенсионерите – държавата ще внася парите им в тяхна сметка. Освен това е редно бюджета на НЗОК да се извади от държавния – така ще се получи демонополизация на касата и тя ще се върне към идеята при създаването си, а именно да е обществен фонд, които да се контролира не от депутатите, а от хората”, заяви още д-р Болтажиев.

Частните болници се присъединяват към БЛС за преостойностяване на клиничните пътеки и срещу премахването на консулидираните бюджети. “Добре е да се разбере, че ние сме против монолога, а не против здравният министър или управителят на НЗОК. Искаме да сме част от договорния процес, искаме диалог с управляващите”, каза в заключение д-р Болтаджиев.

http://www.hospital.bg/news-8696-tchastnite-bolnitsi-s-nad-30-sudebni-dela-sreshtu-zdravnata-reforma.html

 

Частните болници: Пръстовите отпечатъци са противозаконни – 21.10.2016

Въвеждането на пръстовите отпечатъци от началото на ноември е противозаконно – автентификацията противоречи на европейска директира и е противоконституционна Това заяви д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването по време на семинар, организиран от Националното сдружение на частните болници в Петрич.

“Ние не сме против идентификацията на пациентите при постъпването им в болница, а против начина по който се въвеждат пръстовите отпечатъци. Реално, когато човек отиде в банка и иска да ползва парите си, там също се изисква идентификация. Това обикновено става чрез банкова карта. Когато той я загуби или му я откраднат, банката я блокира и му издава нова. Какво става обаче, ако бъде откраднат пръстов отпечатък – може ли НЗОК да го блокира и да му издаде нов?! Не, нали, защото пръстовият отпечатък е уникален”, категоричен бе д-р Кацаров.

По думите му въвеждането на регистрацията с пръстов отпечатък в лечебните заведения противоречи на директива 2016/680 на Европейския парламент, в която е описано при какви случаи могат да се взимат биометрични данни. “Регистрацията в болница като основание за заплащане на извършените медицински дейности от здравната каса не е сред тях, защото текстовете на директивата касаят предимно защитата на жизненоважни интереси на европейските граждани”, уточни Кацаров. По казуса е налице и нормативна бъркотия “Тя е създадена от разпоредбите на “служебния” Национален рамков договор (НРД) за тази година”, допълва той.

Документът въвежда пръстовата идентификация като задължително условие за заплащане на извършените медицински дейности, но без да съобразява факта, че има контингент от пациенти, които по обективни причини не могат да предоставят биометрични данни (например, пациентите без крайници, хората с нарушена цялост на кожата на ръцете, работниците в химическата индустрия и прочие).

За да не се нарушава процесът, директорът на НЗОК д-р Глинка Комитов издаде инструкция, която позволява регистрирането с лични карти да се извършва паралелно със снемането на биометрични данни, за да се гарантира регистрацията на всички граждани. Проблемът е, че тази инструкция не може да отмени рамковия договор, защото той е водещият нормативен акт. “Ако утре въпросът опре до правото, НЗОК ще има всички аргументи да отказва плащания на болниците” предупреди Стойчо Кацаров.

Според друга европейска директива пък след снемане на биометрични данни институциите, които ги ползват, трябва да ги изтриват в последствие, за да защитават личните данни на своите граждани. Това предполага при всяко постъпване в болница пациентите да генерират нов идентификационен номер, което обезсмисля процедурата по регистрация и проследяване на публичните разходи като цяло.

“С въвеждането на системата за пръстова идентификация в лечебните заведения България се явява в нарушение на европейското право, което води след себе си и съответните разходи”, категоричен е д-р Кацаров.http://www.hospital.bg/news-8698-tchastnite-bolnitsi-prustovite-otpetchatutsi-sa-protivozakonni.html

 

Пръстовият отпечатък в болниците е незаконен

Според Центъра за защита на правата в здравеопазването мярката противоречи на директива на Европарламента

в. Дума – Октомври 2016 , брой: 241

Регистрацията в болниците с пръстов отпечатък е незаконна, съобщи председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. “Въвеждането на регистрация с пръстов отпечатък от 1 ноември във всички болници в страната противоречи на Директива 2016/680 на Европарламента”, аргументира се той.
Във въпросната директива са описани случаите, в които може да се вземат биометрични данни, но приемът в болница не е сред тях. Освен това европейските документи задължават при събиране на пръстови отпечатъци те да бъдат заличени, щом приключи необходимостта от тях, отбеляза още д-р Кацаров.

http://www.duma.bg/node/134413

 

Да паднат лимитите!

Аида Паникян – Октомври 2016 , брой: 241, в. Дума

Само преди дни бургаският омбудсман Таню Атанасов написа открито писмо до съгражданите си “Аз не искам да съм пръстов отпечатък” и ги призова да не се идентифицират с пръст при постъпване в болница. Похвална гражданска позиция. Комай единствено гражданската позиция е  в състояние да се противопостави на беззаконие, което е измислено, узаконено и провеждано от държавата. Логичното поведение е, след като се въвежда системата за снемане на биометрични данни в болниците, да отпаднат лимитите за дейността им. Онези лимити, които ограничават болниците да лекуват всички болни, които имат нужда от помощ. Та нали с пръстовите отпечатъци ще бъде засилен контролът и никой няма да може да пише, че те е оперирал, ако наистина не те е оперирал? По тази логика след година, когато пръстовият отпечатък се въведе и в лекарските кабинети, трябва да паднат и направленията. Очевидно обаче се забравя, че с увеличаването на ограниченията и рестрикциите правопропорционално се увеличават и нарушенията.
Оправданието на Московата чета, че, видите ли, с пръстовия отпечатък пациентът ще може да контролира как касата харчи парите му и дали докторите не го лъжат, е най-малкото безпочвено.
Защото спокойно може всеки един гражданин да има свой собствен идентификационен код. Пример ли? Ами да, има дори български опит – 10-цифрените уникални кодове от НОИ например. Инатото въвеждане на пръстовия автентификатор (дума, която дори не съществува в речника на българския език!) навежда само на една мисъл – корупция. Крупна държавна корупция.
Не говорим, че огромна част от приетите от настоящето управление здравни документи нарушават грубо куп конституционни права на българските граждани.
Повече от наглост е, че всеки паднал в съда нормативен акт в системата на здравеопазването след дни се появява на електронната страница на МЗ като “ремонтиран” според указанията на съда, но без да е променена в него и думичка. В Държавен вестник се публикуват като “нов” медицински стандарт, който предния следобед съдът е отменил. Все пак има успокоение, и то е, че държавата се оказва най-големият нарушител на законите. Не само националните, но и европейските. Затова и толкова често през последните 5-6 години от нашите данъци се плащат обезщетения по загубени дела в европейските съдилища.
Е, да чакаме ли и за тази натворена законова недомислица европейските съдилища да осъдят България и тя за пореден път да харчи за глупости парите от данъците на бедния гражданин?

http://www.duma.bg/node/134412

 

Д-р Николай Болтаджиев:

Докато бюджетът на НЗОК е в консолидирания държавен бюджет, пари за здраве няма да има

21.10.2016 – Полина Тодорова zdrave.net

Бюджетът на НЗОК трябва да бъде изведен от консолидирания държавен бюджет. За това настоява Националното сдружение на частните болници, съобщи неговият председател д-р Николай Болтаджиев. Той беше категоричен, че това ще е най-честният и най-правилният начин за разходване на парите за здраве.

„Този фонд ще се разходва самостоятелно. В него ще може да има много повече пари и много по-голям контрол“, коментира д-р Болтаджиев пред Zdrave.net. Докато бюджетът на НЗОК е в консолидирания бюджет, пари за здраве няма да има, подчерта той. Д-р Болтаджиев припомни, че консолидирания бюджет представлява 40% от БВП и отбеляза, че ако средствата по едно перо в него се увеличат, това веднага ще рефлектира върху друго. Т.е. ако се увеличат парите за здраве, трябва да се намалят парите за пенсии, даде за пример той.

Д-р Николай Болтаждиев информира, че сдружението води общо 30 дела срещу различни закони и наредби. Част от тях засягат въвеждането на задължителна здравна карта, както и лимитите на болниците. Според него лимитите са още по-опасни и от задължителната карта, защото повлияват на доплащането от страна на болните. Сдружението е атакувало и няколко наредби, свързани с медицинските стандарти, включително и този за спешната помощ, каза още д-р Болтаджиев. Той припомни и за делото срещу Наредбата за проучване на удовлетвореността на пациента, вследствие на което тя бе отменена.

„Ние не се страхуваме от контрола, но настояваме да се осигурят права на най-важния контрольор, а именно пациента“, подчерта Болтаджиев. Той беше категоричен, че финансирането в сферата трябва да следва именно избора на пациента. Председателят на НСЧБ подчерта, че здравната карта е не само противоконституционна, а и противоречаща на европейските норми. „Ние искаме пациентът да начертае здравната карта със своя избор, а не администрацията да определя къде да се лекуваме“, посочи той. По думите му задължителната здравна карта ще принуди пациентите да се лекуват само по местоживеене и по същество тя представлява още един лимит в системата на здравеопазването.

От своя страна председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров коментира системата за въвеждането на пръстовия идентификатор. Той беше категоричен, че тя противоречи на закона. По думите му, въвеждането на подобна система за регистрация в лечебните заведения е в пряко нарушение на директива на Европейския парламент, както и на Закона за нормативните актове. Той припомни и становището на Комисията за защита на личните данни по въпроса, в която се посочва, че подобна система би могла да намери място в лечебните заведения, но при определени условия, а именно – позволяване и на регистрация в болниците и по друг начин.

Кацаров беше категоричен, че ако все пак пръстовите отпечатъци бъдат въведени от 1-ви ноември, лимитите за болниците трябва да отпаднат. „Нали в крайна сметка ще имаме контрол, ако тази система заработи. Защо тогава е необходимо да продължава да има лимити“, попита той, като припомни, че мотивът за въвеждането на ограниченията в бюджетите на лечебните заведения бяха въведени именно с цел по-стриктен контрол върху средствата им.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/dokato-byudzhetat-nzok-konsolidirania-darzhaven-59330

 

Въвеждането на пръстов отпечатък в болниците е незаконно

Центърът за защита на правата в здравеопазването ще го обжалва и в Европейския съд

от Десислава Николова „Капитал”

Д-р Стойчо Кацаров смята, че сканирането на пръстови отпечатъци в болницата противоречи на европейски директиви и на българсикя закон.
© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Въвеждането на пръстов отпечатък за лечение в болница от 1 ноември е напълно незаконно и отсъства не само от Закона за здравното осигуряване, но и от европейските директиви за защита на личните данни и затова ще бъде обжалвано и в Европейския съд за правата на човека. Това съобщи д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, по време на конференция на Националното сдружение на частните болници. Центърът и сдружението обжалват в съда наредбата и решението на надзорния съвет на касата, с които се въвежда чекирането с пръст. Кацаров допълни още, че задължението ще бъде обжалвано и Европейския съд. Според европейската директива отпечатъци се събират само за да се защитят жизненоважни права на пациентите или ако самите пациенти са решили да ги направят публично достояние. Както вече стана ясно, пациентите могат да откажат да предоставят пръстовите си отпечатъци и според решение на Комисията за защита на личните данни могат да се чекират с лична карта или с персоналния си код за плащане на данъци.

Няма законов текст за пръста

Според Кацаров трябва да има система за идентификация на пациентите при ползване на здравни услуги, но никъде в закона не е записано, че това трябва да става точно с пръстов отпечатък. “Ако загубя банковата си карта, банката ще я блокира и ще ми издаде нова. Ако някой обаче открадне вашия пръстов отпечатък, той няма как да бъде блокиран и да се издаде друг. Освен всичко друго е малко унизително да се прави подобна идентификация”, коментира Кацаров.

Той допълни още, че в самия закон никъде не е записано, че трябва да се въведе с наредба или решение, и че очаква Върховният административен съд да ги обяви за незаконни.

Кога да има пръстов отпечатък

Според Кацаров с въвеждането на чекиране с пръсти трябва да се премахнат лимитите за лечение в болниците, тъй като здравният министър твърдеше, че това става, защото няма контролни механизми дали пациентът е в клиниката.
“Това сканиране няма да промени нищо в болничната помощ. Би могло обаче да се помисли за промяна в извънболничните услуги”, каза Кацаров. Според него, ако пациентите се идентифицират при всеки преглед, трябва да се смени заплащането на личните лекари и специалистите. В момента те получават средства за всеки записан в листата, а за основната си дейност – прегледите, почти не получават заплащане.
Системата трябва да се обърне и лекарите да получават пари за прегледан пациент, а не на всеки записан, смята Кацаров.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/10/23/2849348_vuvejdaneto_na_prustov_otpechatuk_v_bolnicite_e/

 

ЦЗПЗ: След въвеждане на пръстов отпечатък да се отмененят лимитите за болнично лечение – публикувано на 22.10.16 в 11:24 / БНР

От Центъра за защита правата в здравеопазването /ЦЗПЗ/ предлагат, след въвеждането на пръстовата идентификация при прием в болница, да бъдат отменени лимитите за болнично лечение.

Според неправителствената организация, щом този метод за регистрация на пациента дава 100%-ова сигурност в достоверността на хоспитализацията, няма никакви основания приемът да се ограничава изкуствено чрез лимити. Задължителната регистрация с пръстов отпечатък противоречи на конвенцията за правата на човека, на евродиректива и на Конституцията, твърдят още от организацията.

Пръстовата идентификация трябва да започне да действа във всички лечебни заведения от 1 ноември

http://bnr.bg/post/100751085/czpz-sled-prastova-identifikacia-pri-priem-v-bolnica-da-se-otmenenat-limitite-za-bolnichno-lechenie

 

Анализ на ЦЗПЗ: Пръстовият идентификатор в болници е абсолютно незаконен

Анализ на ЦЗПЗ: Пръстовият идентификатор в болници е абсолютно незаконен

Новините в аудио 21.10.2016 | България | Димитър Панев

Дарик радио, архив

д-р Стойчо Кацаров

Въвеждането на пръстов идентификатор като вход за болници от първи ноември е изцяло незаконно. Това показват заключенията на обстоен анализ на Центъра за защита на правата в здравеопазването, представен от председателя на организацията д-р Стойчо Кацаров по време на семинар на Сдружението на частните болници, който се провежда в Петрич.

Според Кацаров новата система противоречи на редица закони и европейски директиви и това скоро ще бъде потвърдено от Върховния административен съд.

Димитър Панев по темата:

 

Пациентски досиета събират прах по мазетата на болниците – 25.10.2016

Тонове хартия с медицинска информация за диагнози, изследвания и истории на заболяванията на  стотици хиляди пациенти събират прах по мазетата и складовете на лечебните заведения в страната.

Никой не знае колко време трябва да се пазят и по какъв начин точно да се съхраняват старите пациентски досиета, обяви пред Redmedia председателят на Националното сдружение на частните болници и директор на клиниката “Света Богородица” в София д-р Николай Болтаджиев.

Причината за проблема е една  – липсата на действаща нормативна база, която да регламентира правилата за съхранение и унищожаване на медицинска документация.

“По време на социализма имаше наредба, сега няма, и това ни създава огромен проблем. На 7 септември пуснахме писмо до здравния министър с искане за изготвяне на нормативна база, но отговор все още нямаме. Готови сме, ако трябва, ние да им напишем наредбата”, коментира д-р Болтаджиев.

По думите му архивът с медицинските досиета не може просто да се изхвърли на боклука или да бъде даден за рециклиране, защото документацията съдържа твърде много лични данни. Затова е необходимо да се разпишат правни норми, които да определят колко време и при какви условия трябва да се съхраняват досиетата, както и кой и по какъв начин има право да ги унищожава.

“Излишно е да споменавам, че проблемът нямаше да съществува, ако преди година и половина министър Москов беше въвел електронното досие. Моделът е готов още от март миналата година и е в министерството за пускане на обществена поръчка. До момента обаче такава не е обявена”, допълва д-р Болтаджиев.

Председателят на сдружението на частните болници е убеден, че електронното досие може да реши голяма част от проблемите в системата на здравеопазването.

Подробности четете в специалното интервю с д-р Болтаджиев, което Redmedia ще публикува тази седмица.

http://m.redmedia.bg/statii/patsientski-dosieta-sabirat-prah-po-mazetata-na-bolnitsite-1516

Слава АНАЧКОВА

 

Болници водят 30 дела срещу здравни наредби – 21.10.2016 19:02; Любомира Николаева

Центърът за защита правата в здравеопазването: регистрацията на пациентите с пръст е незаконна. Националното сдружение на частните болници води 30 дела срещу наредби и текстове от нормативни актове в здравеопазването, съобщи председателят на управителния съвет на организацията д-р Николай Болтаджиев. „Три от тях са срещу здравната карта, която нарушава конституционни права. Чрез нея с административна принуда се определя кой човек къде да се лекува. Всеки може да разбере, че истинската здравна карта би трябвало да се чертае от реалния избора на пациентите.” Сдружението не е съгласно и с част от новите медицински стандарти, печели дела, но това не води до нищо, документът се публикува в същия си вид на сайта на министерството, допълни д-р Болтаджиев. Сдружението предлага бюджетът на здравната каса , а всеки българин да има индивидуална партида в рамките на солидарния модел. Идеята е да се гарантира и освети внасянето на сумите за децата, пенсионерите, държавните служители и всички други, за които плаща държавата. От частните болници настояват да участват в рамковото договаряне с касата. Както и да бъдат преостойностени клиничните пътеки, които не отговаряли на реалността. Нищо от нашите предложения не се взема предвид, дори спечелените дела не водят до резултат, затова и напуснахме консултативния съвет „Партньорство за здраве”, каза д-р Болтаджиев. С наближаването на 1 ноември, откогато е планирано здравната каса да се разплаща на основата на регистрацията на пациентите с пръст, най-обсъждани в болниците са процедурите. В досегашния тестов период системата показала много дефекти. Дори потни или студени ръце ставали пречка за пръстовата идентификация. В реални условия с обясненията и често налагащото се рестартиране на процедурата тя отнемала по 15 минути на човек. „Регистрирането на пациентите чрез пръстов отпечатък е напълно незаконно, то нарушава поне 10 текста от европейски директиви и регламенти, противоречи и на действащото българско законодателство.” Това заяви д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Обясни, че възраженията не са срещу контрола и отчетността, а срещу формата, под която се прави. Освен незаконна тя е унизителна, но буди и други опасения, посочи експертът. Той даде пример с начина, по който банките гарантират опазването на личните ни данни. „Ако някой ви открадне картата, банката я блокира. Така никой не може да я използва, а вие получавате нова карта. Но ако някой открадне уникалния ви пръстов отпечатък? Как той ще бъде блокиран и кой ще ви издаде нов?” Д-р Кацаров цитира европейската директива, която описва случаите, в които може да се иска идентификация с пръстови отпечатъци. „Нашият случай не попада в нито една от възможностите. Но в законите за здравето и за здравното осигуряване няма текст, който да изисква такава процедура. Предвижда се въвеждане на информационна система, не на пръстов отпечатък. Въвеждането му е изцяло незаконно.”Експертът е категоричен, че ако системата не бъде отменена, трябва да отпаднат лимитите, тъй като мотив за въвеждането им е била нуждата от контрол, който ще се поеме от регистрацията с пръст.

Копирано от https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5826894
© www.24chasa.bg

 

Д-р Цветан Диманов:

Съдът решава кой е виновен, не чиновникът

25.10.2016 – Полина Тодорова – zdrave.net

„Основно право на римското право е невинен до доказването на противното. Не може чиновникът да решава кой е виновен и кой не, решава го съдът”. По този начин коментира идеята НЗОК да прекратява договори с болниците, без да чака резултата от обжалването от тяхна страна, управителят на Медицински център „Полимед” д-р Цветан Диманов пред Zdrave.net. Припомняме, текстът залегна в проектобюджета на касата за 2017 г. През него за втора поредна година се правят поправки в Закона за здравното осигуряване.

Д-р Диманов изтъкна, че ако това предложение бъде реализирано, остава въпросът кой ще възстанови разходите на ощетеното лечебно заведение за периода, през който е бил спрян договорът му по дадена пътека, в случай, че съдът се произнесе например след 3 години, че това е направено неправомерно. По думите му подобна идея представлява по същество изключително грубо и диктаторско решение.

„Правилен път, но неуточнен и неизмислен, защото създава възможност за отмъщение”, заяви от своя страна председателят на съвета на директорите в лечебното заведение Йордан Пейчев. Той отбеляза, че винаги съществува риск да се намери някаква грешка в работата на която и да е болница. „Трябва да спре изтичането на средства, които не са заработени, но това трябва да става по най-добрия начин, да се регламентират случаите, при които се прекратява договор и те да се опишат подробно, а не всичко да опира до решението на чиновника”, допълни Пейчев.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/sadat-reshava-koy-vinoven-chinovnikat-59340

 

Д-р Ц. Диманов: Фарма индустрията точи НЗОК – 21.10.2016

д-р Цветан Диманов

България е шампион по даване на пари за медицински продукти в доболничната помощ. От една страна, парите не стигат, от друга не ги разходваме правилно. Даваме пари за подкрепа на фармацевтичната промишленост. Това заяви д-р Цветан Диманов, член на УС на Национално сдружение на частните болници пред журналисти.

Целта на Московата реформа е да се плаща, богатите с пари, бедните с живота си, това казва Шкумбата и аз съм съгласен с думите му.

Здравната каса се точи най-много от фарма индустрията, твърди медикът. Фактите сочат, че за 2016 г. парите за лекарствени продукти и медицински изделия за специални медицински цели са 540 926 000. Предвижда се през следващата година средствата за лекарства да нараснат още и да станат 593 006 000 лв.

https://frognews.bg/news_121375/D-r-TS-Dimanov-Farma-industriiata-tochi-NZOK/

 

Д-р Динко Младенов: Логично е 80% от болниците да станат частни

Членът на управителния съвет на Националното сдружение на частните болници и собственик на частно лечебно заведение “Медикус Алфа” в Пловдив пред “Капитал”

Михаил Ванчев

“Лечението в Пловдив е привлекателно за хората, които живеят в целия Южен централен район. Частната медицина не е добре развита в Хасковска, Кърджалийска, Смолянска област и търсенето и получаването на качествено здравеопазване се удовлетворява в Пловдив”, казва д-р Младенов

© Михаил Ванчев

Визитка

Доктор Динко Младенов е основател и собственик на високо технологичната клиника “Медикус алфа” в Пловдив. През 1992 г. е сред първите трима в страната, които започват частна медицинска практика. През 2001 г. създава клиника “Медикус алфа” с кредит от 250 000 долара. Годишно в клиниката се лекуват 5000 пациенти, 20 хил. пациенти получават доболнична помощ, извършват се 3500 операции. Пациентите на “Медикус алфа” са от България, Гърция, Турция, Македония и Сърбия, както и от страни от ЕС, Украйна и Русия. Д-р Младенов е един от основателите на Националното сдружение на частните болници в България и член на Управителния съвет на сдружението.

Доктор Младенов, това, че частните болници са по-печеливши от държавните, означава ли, че те са икономически по-ефективни?
– Най-клишираният, но и най-верният отговор е: да, защото се управляват по-добре в пазарни условия. Частните болници в България са по-печеливши и защото предлагат професионални и структурни предимства в сравнение с държавните и общинските. В частните болници са инвестициите във високи медицински технологии, което е и причина добрите лекари да ги предпочитат като място за работа и реализация. Но най-важното е, че печалбата е материалният израз на оценката на нашите пациенти за работата ни.

Съвпада ли вашата оценка с мнението на обществото?
– Настройката на обществото към частните лечебни заведения премина от негативизъм към одобрение. Тази промяна в посоката дойде от това, че пациентите усетиха на гърба си, че лечението в държавните и общинските болници им излиза по-скъпо. По-скъпо и когато се лекуват, по-скъпо и заради усещането, че данъците и осигуровките им се разходват неефективно в държавното здравеопазване. В частните болници няма плащане “под масата” – имаме регламент, имаме ясни ценоразписи и всеки си е направил сметката какво ще получи срещу парите си. Частните лечебни заведения финансират инвестициите си основно с кредити и това ги кара да се отнасят с уважение към пациентите – те ни “кредитират” с доверието си, за да върнем парите на банката. Вярвам в това, защото на този фундамент е построен собственият ми успех. Държавните и общинските болници се финансират и от бюджета – за тях е важно какво ще каже и принципалът в лицето на държавната и общинската администрация, а не пациентът.

С тази теза като че ли няма да постигнете единомислие с вашия министър?
– Частните болници са все още дискриминирани, например ние нямаме достъп до еврофондовете в здравеопазването. Конкурираме се с държавни и ведомствени болници, ползващи и бюджетно финансиране, с периодично опрощавани огромни дългове.

Рисковете ни се удвояват и при всяка инвестиция в нови технологии. Първият риск е в кредита. Вторият – в ограничения прием по НЗОК на новопривлечените от инвестицията пациенти.

Институциите в страната, включително и нашето министерство, си позволяват обидни и неверни квалификации към българските лекари, особено тези, които работят в частните болници. Същото отношение е и към мениджърите и собствениците – инвеститори на частните болници. Това е недопустимо предвид и факта, че частната инициатива през годините дърпа сектора напред.

Инвестициите в болници в един момент заприлича на балон. Това отшумя ли?
– Да, имаше моменти, когато предприемачите – предимно лекари, но не само, смятаха, че с частна болница лесно се печели. Затова се случи едно залитане към креватна медицина, която измерваше ръста си с броя на леглата. В началото този подход носеше обороти, но когато няма инвестиции в технология, това се връща като бумеранг и тези болници започнаха да страдат. Вече има фалирали частни болници, препродадени пак поради финансови причини, т.е. в сила са икономическите закони, които обаче не важат за безнадеждно задлъжнелите и изкуствено реанимираните държавни, общински и ведомствени болници.

“Здравният туризъм е нашият принос в експорта на България. Нямаме данни колко точно чужденци идват в Пловдив да се лекуват, но по своята клиника съдя, че броят им расте.”

В Пловдив работят най-печелившите болници в страната, а градът няма толкова голям контингент потенциални пациенти, като София например. Как го постигате?
– Лечението в Пловдив е привлекателно за хората, които живеят в целия Южен централен район. Частната медицина не е добре развита в Хасковска, Кърджалийска, Смолянска област и търсенето и получаването на качествено здравеопазване се удовлетворява в Пловдив. Градът се съживи в икономическо отношение, инвестициите са най-много в сравнение дори със София, а това най-малко означава повече платежоспособни хора, които търсят качествена медицинска услуга. Третият фактор са потоците от пациенти, които идват тук от Гърция и Турция. Здравният туризъм е нашият принос в експорта на България. Нямаме данни колко точно чужденци идват в Пловдив да се лекуват, но по своята клиника съдя, че броят им расте.

Върху приходите на частните болници в Пловдив оказва влияние и фактът, че все повече хора отделят пари за здравно застраховане. Това са хора, които знаят какво искат и къде да го потърсят. Основните парични потоци от застрахователните дружества са насочени към частни клиники, а не към държавни или общински.

Очаквате ли приватизация на губещи държавни и общински болници?
– Икономическата логика е да има приватизация, политическите реалности показват, че няма да има. Частният инвеститор би оздравил “болните” болници и би направил чудото да съживи фалиралите. Как? Когато влагаш свои пари в една инвестиция, ти не допускаш злоупотреби – това е елементарното, но вярно обяснение за смисъла на приватизацията. Идеята за приватизация на болници спря още по време на правителството на НДСВ и оттогава темата е табу.

Когато стана ясно, че няма да има продажби на медицински заведения, предприемачите отидоха на другия възможен вариант – сами да си построят сгради, да инвестират в нова техника и в специалисти. Парадоксално бумът на нови болници съвпадна с кризата 2008-2010 година.

През 2016 година в страната ни стъпи едва вторият стратегически външен инвеститор, който закупи първия, заедно с друга частна болнична група. Това е важно икономическо събитие в нашия сектор, което обаче за съжаление не се дължи на добрите условия за функциониране на системата, а е резултат от външни фактори.

Какви са очакванията ви за развитието на частното здравеопазване у нас?
– Очаквам ръст и през следващите години. Той ще дойде от нарастващото търсене на качествена услуга и невъзможността държавните и общинските болници да я предоставят. Става дума за преструктуриране и пренасочване на пациентски потоци, а не че българинът ще става по-болен. Очаквам ръст и заради тенденцията здравният туризъм в България да нарасне още. Икономическата логика е поне 80% от всички болници в страната да са частни.

http://www.capital.bg/specialni_izdaniia/regionalen_biznes/2016/10/17/2845454_d-r_dinko_mladenov_logichno_e_80_ot_bolnicite_da/

 

Д-р Николай Болтаджиев: Парите за здраве не бива да са част от консолидирания държавен бюджет

От Националното сдружение на частните болници настояват да участват в преговорите по НРД, здравната карта и медицинските стандарти да отпаднат, а пациентите да не бъдат унижавани с взимането на пръстови отпечатъци.

Не желаем политиците да се разпореждат с парите на гражданите за здраве. Това каза председателят на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) д-р Николай Болтаджиев пред журналисти. По думите ми това прави здравето на хората зависимо от тях. Според него осигурените сами трябва да имат контрол над своите плащания. Ето защо от сдружението предлагат проектозакон за изваждане на бюджета на НЗОК от консолидирания бюджет в самостоятелен обществен фонд, който да не е контролиран и управляван от политиците. Д-р Болтаджиев добави, че само тогава може да има демонополизация на здравната каса и само тогава всички средства ще отиват за здраве. Той припомни, че в момента ако средствата по едно перо в консолидирания бюджет се увеличат, това рефлектира негативно върху друго.

Д-р Болтаджиев каза, че от сдружението настояват за реално финансиране на здравеопазването и преостойностяване на клиничните пътеки. По думите му в момента има огромен дисбаланс, който води до това някои пациенти да доплащат хиляди левове за лечение. „Искаме да лекуваме по правилата на медицинското изкуство, а не по наложени административно-финансови норми. Искаме също така лечението да е свободно. Ето защо с Българския лекарски съюз заведохме дела срещу служебния Национален рамков договор“, заяви той.

Според д-р Болтаджиев е необходима промяна в договорното начало. Той каза, че представители на частните, общинските и държавните болници трябва да участват в преговорите по рамковия договор наравно с лекарския съюз и здравната каса. „Ние и осигурените сме най-заинтересовани от изхода на тези преговори. Това засяга пряко нас изпълнителите на здравните услуги и пациентите“, добави председателят на НСЧБ.

Д-р Болтаджиев напомни, че сдружението иска лекарите да предоставят високо качество на услугите. Той заяви, че няма как качеството да бъде измерено количествено. Ето защо НСЧБ е атакувало наредбата налагаща медицински стандарт „Индикатори на системата на здравеопазването и е завело още 15 други дела срещу наредби за утвърждаването на стандартите, от които четири са спечелени. Причината е, че тези наредби налагат неясни критерии. Д-р Болтаджиев разкритикува Министерството на здравеопазването за това, че стандартите, които са паднали в съда, са предложени за одобрение отново, при това без никакви промени. „ За нас това е неморално, неетично и противоречащо с идеята за демократична и правова държава. Това не е върховенство на закона, а административна диктатура“, каза той. Според него качеството на лечение трябва да се определя от удовлетвореността на пациентите. Тя обаче не бива да се измерва от фирма чрез социологически проучвания, а от избора на пациентите в кое лечебно заведение да се провежда неговата терапия. Ето защо се оспорва и наредбата за проучване на удовлетвореността на пациентите.

От сдружението смятат, че изборът на пациента е в основата на качеството на предлаганите услуги. Затова то се обявява против това администрацията да определя къде да е лекуват хората чрез въвеждането на здравна карта. „Искаме пациентът да начертае здравната карта със своя избор. Считаме, че здравната карта е не само противоконституционна, а и противоречаща на европейските норми“, каза председателят на НСЧБ.

По отношение на автентификацията д-р Болтаджиев заяви, че от сдружението не искат пациентите да бъдат унижавани с взимането на пръстови отпечатъци. „Не сме съгласни да купуваме определен софтуер, определени устройства, защото според нас това опира до корупция. Ето защо атакувахме в съда и тази наредба“, каза той.

От НСЧБ обявиха, че за отворени за диалог с институциите по проблемите в системата. Ето защо от сдружението искат да участват в работна група към МЗ по промени в Закона за здравното осигуряване. Цел е да помогнат за доразвиването и надграждането модела на здравно осигуряване в България.

http://www.credoweb.bg/d-r-nikolay-boltadzhiev-parite-za-zdrave-ne-biva-da-sa-chast-ot-konsolidiraniya-darzhaven-byudzhet-content-93011.html