НСЧБ : +359898722133

Обръщение от Национално сдружение на частните болници

    Home / Позиции / Обръщение от Национално сдружение на частните болници

Обръщение от Национално сдружение на частните болници

До УС на БЛС

Обръщение

от Национално сдружение на частните болници

Уважаеми Д-р Грозев и членове на УС на БЛС,

Обръщаме се към Вас, като ръководители съсловната организация на лекарите, на която със закон е възложено да защитава интересите на съсловието. Повод за това ни дава поредната инициатива на Правителството за приемане на Национална здравна карта. След отмяната на предишната от съда, бе постановен мораториум върху разкриване на нови дейности, който ще бъде заменен с новата здравна карта.

Ние не сме против изготвянето на документ, който да дава представа за броя, вида и разпределението на лечебните заведения и на базата на събраната статистическа информация да създава условия за държавна интервенция в регионите, където достъпът на пациенти до медицинска помощ е ограничен.

Със сегашната Национална здравна карта, обаче се въвеждат административни ограничения в развитието на здравната система. Свободната инициатива на лекарите и инвеститорите в здравеопазването е поставена под властта на чиновника.

Медицината е свободна професия и тук е мястото и ролята на съсловната организация да защити тази свобода.

Призоваваме УС на БЛС да излезе с призив към своите представители в областните комисии за изготвяне на Национална здравна карта да не подписват документите, ако те съдържат ограничения за максимален брой легла или дейности на територията на областта.

 

 

С уважение:

                                                                                        Д-р Николай Болтаджиев.

                                                                                             Председател на УС на НСЧБ

pdf-icon-6