НСЧБ : +359898722133

Ние също сме Европейски лекари и работим в Европейски болници

    Home / Позиции / Ние също сме Европейски лекари и работим в Европейски болници

Ние също сме Европейски лекари и работим в Европейски болници

pdf-icon-6

Ние също сме Европейски лекари и работим в Европейски болници

 

ДО

ПРЕЗИДЕНТ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО

НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО

МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РБ

ДО

МИНИСТЕРСТВО НА   ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО

ОМБУДСМАН НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО

БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ

ДЕКЛАРАЦИЯ

от

НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ,  СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ В БЪЛГАРИЯ, БЪЛГАРСКА БОЛНИЧНА АСОЦИАЦИЯ

Повод да разпространим тази декларация е започналата дискусия за неизплатените от НЗОК средства към болници в други страни-членки на Европейския съюз за извършено лечение на български граждани.

В тази връзка искаме отново да напомним, че НЗОК дължи средства и на Българските болници за извършено лечение на български граждани.

За 2017 година не платено лечение на обща стойност 52 648 138 лева, за 2016 година за 18 770 711 лева, а за 2015 година за 51 187 000 лева.

Общо за трите години НЗОК дължи за проведено лечение на Български граждани – задължително здравноосигурени лица, в  Български болници сумата от 122 605 849 лева, без да броим законната лихва за просрочените плащания.

Обръщаме се към народните представители, когато разгледат въпроса със задълженията на НЗОК към болници в Европейския съюз, да вземат предвид, че Българските болници са също Европейски болници, работещите при нас медици и лекуващите се при нас пациенти също са Европейци. Нека, когато се взема решение за изплащане на дължими суми да се мери с еднакъв аршин и да се изплатят всички задължения и към чуждестранните и към Българските болници.

Обръщаме се към делегатите на извънредния събор на Българския лекарски съюз с предложение да разгледат въпроса с неизплатените от НЗОК средства за болнична помощ и да преценят, дали решаването му да не бъде поставено, като условие за подписване на новия НРД.

Увеличаване лимитирането на дейността на Българските болници автоматично ще доведе до увеличаване броя на лекуващи се в чужбина Български пациенти, поради невъзможност да се лекуват в България. Цените, на които те ще се лекуват в Европейските болници ще са няколкократно завишени и това завишение всички ние- Българските данъкоплатци, ще трябва да платим.

Изразяваме още веднъж нашето категорично несъгласие с политиките на лимитиране във всичките ѝ форми. Тези политики нарушават конкуренцията, спъват модернизацията и спират развитието на Българското здравеопазване. Тези политики вредят не сам на болниците, но най-много от тях страдат нашите пациенти.

Призоваваме Правителството да извърши промяна, като възстанови конкуренцията, основана на свободния избор на пациента. Нека парите следват пациента, а не обратното!

 

19.02.2018г.