НСЧБ : +359898722133

Декларация общински болници

    Home / Позиции / Декларация общински болници

Декларация общински болници

ДЕКЛАРАЦИЯ

От Национално сдружение на частните болници

 

Във връзка с поставените въпроси и обявени протестни действия от Сдружението на общинските болници в България, Националното сдружение на частните болници заявява, следната позиция:

Тежкото финансово състояние на много от болниците е последица на водената през последните години политика на прекомерна държавна намеса и свръхадминистриране на пазара на медицински услуги. Медицинските стандарти, Националната здравна карта и въведените от НЗОК бюджетни лимити са главните виновници за днешната ситуация. Само за последните 3 години, НЗОК дължи на болниците над 80 милиона лева разходи, направени за лечението на български граждани.

За съжаление въведената забрана за приватизация на лечебните заведения и очевидното нежелание да се премахне монопола в задължителното здравно осигуряване, не дават основания за оптимизъм в дългосрочен план. Правителството трябва да стимулира инвестициите в сектора, а не да налага мораториум на новите дейности и структури.

За повишаването на качеството на медицинската помощ са необходими  дерегулация, демонополизация, приватизация и подкрепа за частните инвестиции. В центъра на такава система, основана на пазарна конкуренция между лечебните заведения винаги застава пациентът, който чрез своя свободен избор е архитект на нейното развитие. Ние от Националното сдружение на частните болници отново заявяваме своята готовност да подкрепим експертно, логистично и по всеки друг начин такава промяна в здравната политика.

 

12.01.2018

София

Д-р Н. Болтаджиев

                                                                        Председател на УС на НСЧБ

pdf-icon-6