НСЧБ : +359898722133

Остри и хронични проблеми на здравеопазването 22.06.17

    Home / Новини / Остри и хронични проблеми на здравеопазването 22.06.17

Остри и хронични проблеми на здравеопазването 22.06.17

БТА, 22 юни 2017 г. – Националното сдружение на частните болници и Центърът за защита на правата в здравеопазването организираха пресконференция на тема:
Остри и хронични проблеми на здравеопазването в момента. Възможни решения.
Участници: д-р Николай Болтаджиев – председател на НСЧБ; д-р Стойчо Кацаров – председател на ЦЗПЗ; д-р Йордан Георгиев – член на УС на НСЧБ; д-р Цветан Диманов – член на УС на НСЧБ; Красимир Грудев – член на УС на НСЧБ.

  1. Лимитите са израз на управленска инсуфициенция, заяви д-р Стойчо Кацаров на пресконференция, организирана от НСЧБ и ЦЗПЗ. Най-лесно е да се ограничат разходите чрез разделянето им на порции вместо трудоемкото създаване на правила. А това ощетява не само болниците, но и потребителите, защото чиновникът, а не свободният избор определя къде да се лекува, допълни д-р Кацаров. По отношение на идеята за надграждащо здравноосигуряване, която управляващите лансират в последните дни, д-р Кацаров бе категоричен, че този модел няма да работи и с него се подменя и изопачава идеята за демонополизация на НЗОК. Снимка на Национално сдружение на частните болници - НСЧБ.
  2. Острите проблеми в болничното здравеопазването трябва да започнат да се решават веднага на основата на интензивни консултации с всички институции и заинтересовани страни. Такава е позицията на председателя на НСЧБ д-р Николай Болтаджиев, която той заяви на пресконференция, организирана от сдружението на частните болници и ЦЗПЗ. За да работи системата изобщо трябва да отпаднат лимитите, да се изработят нови медицински стандарти и механизми за контрол, държавата да бъде коректен платец на здравноосигурителни вноски, а в системата за осигуряване да има конкуренция, подчерта д-р Николай Балтаджиев. Снимка на Национално сдружение на частните болници - НСЧБ.