НСЧБ : +359898722133

Г-н Грудев бе гост на годишната конференция на PALMED – РУМЪНИЯ

юни 16, 2023

0

Г-н Грудев бе гост на годишната конференция на PALMED – РУМЪНИЯ

На 9 и 10 Юни в Мамая (Констанца) се проведе Националната конференция на патронажа на частните доставчици на медицински услуги в Румъния – PALMED, Ежегодната конференцията на  PALMED е платформа за диалог и обмяна на опит между професионалисти и насърчава устойчивото развитие на медицинските услуги в Румъния.

На конференцията като гости присъстваха и представители на СЗО – офис Румъния, UEHP – Европейски съюз на частните болници и Националното сдружение на частните болници в България. НСЧБ бе представено от председателя на УС г-н Красимир Грудев.

И тази година тя събра представители на членовете на патронажа, на властите и ключови фигури в здравеопазването, партньори на PALMED, представители на банковия и IT сектори, фирми за медицинска техника.

От създаването си през 2007 година до днес PALMED е основният национален „глас“ за лобиране и застъпничество в подкрепа на частните доставчици на медицински услуги в Румъния, за сътрудничество и конструктивен диалог с всички отговорни институции и организации, за поддържане високи постижения в медицинските услуги в полза на общността, с акцент върху качеството на услугите, етиката и високите стандарти на професионализъм и правото на пациентите на качествени медицински услуги на достъпна цена.

PALMED има 66 члена от всички области на здравеопазването в Румъния: частни клиники и болници, лаборатории за медицински анализи, центрове за образна диагностика и дентални клиники. Членовете на PALMED имат около 18 000 служители, което представлява 26% от общия брой служители в сектора на частните медицински услуги и представляват 26% от пазара на частните медицински услуги.

 

Поздравление към Конференцията чрез видео съобщение бе отправено от Директора на Здравната каса на Румъния (CNAS)  проф. д-р Адела Коян.

В своето обръщение към делегатите на Конференцията Д-р Флориан Бодог, член на Комисията по обществено здраве към Сената на Румъния, подчерта важността на сътрудничеството между професионалистите в системата на здравеопазването, независимо от формата на собственост, тъй като целта на всеки е доброто на пациента и оптимален отговор на здравни нужди на населението.

В изказването си пред делегатите на Конференцията г-н Красимир Грудев поднесе информация за структурата и функционирането на българското здравеопазване, за ролята и мястото на частните болници в него, както и за основните насоки, дейности и постижения на НСЧБ като водещо сдружение на частните болници у нас.

Една от централните теми на конференцията на PALMED беше качеството и безопасността на медицинските услуги. Участниците обсъдиха стандартите за качество и протоколите, които трябва да бъдат прилагани предвид важността на осигуряването на висококачествени грижи за пациентите. Присъстващият на конференцията Валентин Чокан, президент на Националния орган за управление на качеството в здравеопазването (ANMCS), приветства сътрудничеството, което представляваната от него институция има с екипа на PALMED.

Бяха засегнати и теми като достъп до лекарства и сътрудничество с UNIFARM (Националната фармацевтична компания на Румъния с над 77 години опит в националната и международната индустрия).

Друга важна тема на конференцията беше дигитализацията на медицинските услуги и оптимизацията с помощта на иновации в сферата. Участниците обсъдиха начините, по които технологията може да подобри достъпа до медицински услуги, наблюдението на пациентите и ефективното управление на медицински данни. Бяха представени иновативни решения и примери за добри практики в тази област, като се отбеляза техния потенциал за повишаване на качеството и ефективността на медицинските услуги.

Националната конференция на частните доставчици на медицински услуги PALMED доказа за пореден път значението на частния медицински сектор за предоставяне на качествени услуги и направи още една важна стъпка към развитието и консолидирането на този сегмент в Румъния.

На проведените двустранни разговори между НСЧБ и PALMED бе подчертана близостта на целите, задачите и дейностите на двете организации и сходността на решаваните от тях проблеми и идеите, които имат за развитието на здравеопазването в двете страни. Бе постигнато съгласие за задълбочаване на сътрудничеството между тях и обмен на представители на различни форуми на организациите.

Официално обявено пред делегатите бе, че PALMED ще бъде домакин на третото издание на наградите на UEHP за отлични постижения на частни болници от Европа, което ще се проведе през май 2024 г. в Букурещ.