НСЧБ : +359898722133

Спешна помощ за справяне с високите цени за отопление и поетапно увеличение на най-недофинансираните цени на клиничните пътеки

ян. 31, 2022

0

Спешна помощ за справяне с високите цени за отопление и поетапно увеличение на най-недофинансираните цени на клиничните пътеки

ДО КИРИЛ ПЕТКОВ,

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДО АСЕНА СЕРБЕЗОВА,

МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

 

ДО АСЕН ВАСИЛЕВ,

МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

 

ДО АЛЕКСАНДЪР НИКОЛОВ,

МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА

 

ДО Д-Р АНТОН ТОНЕВ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ,

НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

                                                                       

ДО ПРОФ. Д-Р ПЕТКО САЛЧЕВ,

УПРАВИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА   

ЗДРАВНА ОСИГУРИТЕЛНА КАСА

 

ДО Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКИ

ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ

ОТ

БЪЛГАРСКА БОЛНИЧНА АСОЦИАЦИЯ

 

НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА

ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ

 

НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА

ОБЛАСТНИТЕ МНОГОПРОФИЛНИ

БОЛНИЦИ ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ

АСОЦИАЦИЯ НА УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ  БОЛНИЦИ В БЪЛГАРИЯ

 

СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ В БЪЛГАРИЯ

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Всички сдружения на болници в България – независимо от собствеността – Българска болнична асоциация, Асоциация на университетските болници в България, Национално сдружение на частните болници, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и Сдружение на общинските болници в България се обръщат към вас поради необходимостта от взимане на незабавни мерки за задълбочаващите се проблеми в лечебните заведения, свързани с липсата на конкретни компенсации за ограничаване на ефекта от рязкото увеличаване на цените на електроенергията и газа и острата необходимост от актуализация на цените на клиничните пътеки.

Във връзка с компенсацията за високите сметки за енергия за отопление обръщаме внимание, че болниците минават под общия знаменател за бизнеса като небитови потребители и без да са взети под внимание тяхната роля в пандемията, социално значимата им функция, както и факта, че те нямат механизми за увеличение на приходите, както това се случва в останалата част от икономиката. Настояваме да бъдат преразгледани възможностите за отделна компенсация за болничните заведения, за да не се допуска влошаване на финансовата им състояние, особено по време на пандемия.

В началото на пандемията болниците бяха принудени да направят значителни допълнителни финансови разходи за ремонти, преустройства, обособяване на специализирани зони, за закупуване на колективни и индивидуални предпазни средства,  допълнително оборудване (респиратори, дезинфектиращи машини, UV лампи и други), лекарства, дезинфектанти, медицински и други консумативи, при това в особено големи количества и на многократно завишени цени.

Освен това пандемията допълнително даде тласък на и без това непрекъснато повишаващите се цени на медикаменти, консумативи и други медицински изделия.

Анализът на водещи икономисти показва, че ценовият натиск, както в българската, така и в европейската икономики се оформя като основно предизвикателство, не само за изминалата 2021 г., но и за настоящата и следващите няколко години – до средата на десетилетието. Индексът на потребителските цени в България достигна тринадесетгодишен връх от 7,8% спрямо месец декември 2020 г. Цените на електроенергията за MWh за месец януари 2022 г. са се повишили с 350% спрямо цените на борсата за същия период от годината преди настъпването на Ковид-19 пандемията. Природният газ, търгуван на европейските пазари, е повишил цената си над 6 пъти от началото на 2021 г.

Международната конюнктура не подсказва възможност за стабилизация в темпа на ръст на инфлацията. Комбинацията от все още разхлабена парична политика в САЩ и еврозоната, проблеми с доставките на синьо гориво, както и нарастващото напрежение около Украйна са само част от факторите, които допълнително допринасят за натиск върху цените във възходяща посока. Меродавните прогнози очертават годишен темп на инфлацията в eврозоната между 5% и 7% през следващите две години. Ако съотношението между инфлацията в еврозоната и България се запази, това означава, че скоростта на общото нарастване на цените у нас ще бъде минимум между 8% и 10%. Иначе казано – още две години с инфлация като през 2021 г.

Подобен тип външен ценови натиск създава опасност лечебните заведения за болнична помощ да не могат да покрият своите разходи за заплати, отопление, осветление, консумативи, лекарства и медицински изделия.

От данни на Министерство на здравеопазване става ясно, че с над 500 лева се е увеличил средният разход за един пациент през 2021 в сравнение с 2020 г., като тази сума варира значително в различните лечебни заведения. Рязката тенденция за ръст на разходите и ускоряване на инфлацията започна през есента на миналата година, а очакванията са цените на комуналните услуги и консумативите да продължават да вървят нагоре.

В резултат на изброените по-горе факти общите разходи на изпълнителите на болнична помощ скочат рязко и за съжаление това е процес, а не еднократен ефект.

Нефинансирането на клиничните пътеки е хронично заболяване на системата от години, и вече дори частична актуализация няма да компенсира натрупването на недостиг. Оценки на различни експерти сочат, че някои от клиничните пътеки се нуждаят от ръст с между 100 и 200%. Становището на болничните асоциации, съгласувано с Български лекарски съюз по този въпрос, е за остра необходимост от увеличение на цените на повечето клинични пътеки и процедури с осреднена стойност от минимум 20% през 2022 г. като увеличението започне приоритетно от най-недофинансираните по методика, предварително съгласувана с БЛС, и поетапно достигане до поне 100% в следващите 3 до 4г.

Не трябва да се забравя, че имено от цената на клиничните пътеки се финансират и възнагражденията на медиците, за които има консенсус, че трябва да достигнат едно достойно ниво, за да можем да задържим специалистите у нас и да мотивираме младите хора да се отдават на нелеките професии в сектора – лекари, сестри, акушерки и т.н.

В подкрепа на това искане обръщаме внимание и на факта, че клиничните пътеки и процедури, откакто са създадени, не са актуализирани цялостно в посока те да отговарят на реалните разходи, инфлация и т.н. А в момента има болници, които получават сметки за ток, които са в пъти по-големи спрямо преди няколко месеца.

Хроничното недофинансиране утежнява проблема със задържането на кадри, с което така или иначе има проблем, и създава допълнителни дефицити на всички нива в лечебните заведения.

Повишаването на цените на клиничните пътеки би било и стратегическо решение и подготовка за това, което ни очаква след Ковид-19, а именно вълна от пациенти със забавено лечение, недиагностицирани и нелекувани навреме поради ограничаване на плановия прием или избягване посещението на лечебни заведение поради притеснения, свързани с пандемията.

Българска болнична асоциация, Национално сдружение на частните болници, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Асоциация на университетските болници в България и Сдружение на общинските болници в България призоваваме институциите да предприемат незабавни мерки за отделна компенсация на изпълнителите на медицинска помощ заради високите цени на енергията. Настояваме и за взимане на стратегическо важно решение за системата – увеличение на цените на клиничните пътеки и процедури, съгласно изготвения план на Български лекарски съюз.

С УВАЖЕНИЕ:

 

Адв. Свилена Димитрова,

Председател на УС на ББА

 

Красимир Грудев,

Председател на УС на НСЧБ

 

Д-р Васислав Петров,

Председател УС на НСОМБАЛ

 

Проф. д-р Красимир Иванов,

Председател на АУБ

 

Д-р Неделчо Тотев,

Председател на СОББ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.