НСЧБ : +359898722133

НСЧБ с покана за членство в Европейския съюз на частните болници

дек. 22, 2021

0

НСЧБ с покана за членство в Европейския съюз на частните болници

На 10.12.2021г. г-н Грудев, Председател на УС на НСЧБ проведе видеоконферентен разговор с Президента на Европейския съюз на частните болници (European Union of Private Hospitals – UEHP) – д-р Пол ГАРАС и г-жа Илария Джанико, генерален секретар на UEHP.

Разговорът се проведе по инициатива на UEHP и имаше за цел установяване на контакти между двете организации и обсъждане на възможностите за сътрудничество между тях.

Д-р Пол ГАРАС представи историята, целите и задачите на организацията:

Европейският съюз на частните болници е основан през 2016г. и обединява асоциации и федерации на частни болници от 11 страни-членки на ЕС (Австрия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Литва), както и от Швейцария, Монако и Русия.

UEHP е член на Борда на Health First Europe; член на здравната коалиция на ЕС; член на Европейската асоциация за ценности в здравето (EAVH); член на Групата на заинтересованите страни в електронното здравеопазване на Европейската комисия.

Целите и задачите на UEHP са:

на първо място, да популяризира частните болници в Европа като алтернатива на здравеопазването, допълваща системата на държавните болници и поддържаща здравословна конкуренция, която може да бъде от полза само за пациента;

да демонстрира, че е възможно да се харчи ефективно в здравеопазването като същевременно се предоставят качествени грижи за пациентите;

да защитавала модела на европейска здравна система, основан на конкуренцията между публичния и частния сектор, при спазване на общите правила, рационално и продуктивно използване на ресурсите, бързо реагиране на търсенето и постоянен стремеж за повишаване на качеството на грижата и безопасността за пациентите;

да прилага и защитава трите основни цели за европейските здравни системи: равен достъп, качество на грижите и устойчивост на здравните системи.

Цел на UEHP е да представлява и защитава независимите болници в Европа, да подпомага създаването на политически и икономически условия, с цел подобряване на независимата инициатива в областта на здравеопазването. Едновременно с това UEHP проучва и подпомага създаването на по-добри условия за безпроблемно управление на независими болници. Приоритет на UEHP е да насърчава висококачественото здравно обслужване, фокусирано върху пациента.

Паралелно с това UEHP има за свои цели всички въпроси, свързани с ЕС, и по-специално:

– да координира инициативи за свободно създаване на независими здравни заведения в рамките на Общия пазар, както и да насърчава вътрешния пазар в областта на здравеопазването;

– да проучва условията за участие на независими болници в публичните болнични услуги в страните от Европейския съюз.

Г-н Грудев на свой ред представи историята, целите, задачите и дейността на Националното Сдружение на Частните Болници и с удовлетворение отбеляза съвпадението им с тези на UEHP.

От страна на д-р Пол ГАРАС бе отправена покана НСЧБ да се присъедини към UEHP и желание ръководството на UEHP да посети България и се запознае на място с Националното Сдружение на Частните Болници.

Г-н Грудев благодари за поканата и увери д-р ГАРАС, че тя ще бъде обсъдена от УС на НСЧБ, като на свой ред покани представители на UEHP да се срещнат с ръководството на НСЧБ в България.