НСЧБ : +359898722133

От 10 – 30% увеличение на клиничните пътеки поискаха…

окт. 19, 2021

0

От 10 – 30% увеличение на клиничните пътеки поискаха…

От 10 – 30% увеличение на клиничните пътеки поискаха болничните организации

Нов енергиен търговец, който да обслужва здравния сектор.

„В ход е регистрацията на търговско дружество, което да предоставя на лечебните заведения електроенергия на преференциални цени.” Това заяви Министър Кацаров на проведената вчера Кръгла маса, в която взеха участие Д-р Маджаров, Проф. Салчев, Министър Кацаров и мениджъри на болници от петте болнични организации.

На срещата бяха обсъдени възможности за ново остойностяване на клиничните пътеки и търсене на решение за подпомагане на здравните заведения в кризата с неудържимо повишаващите се цени на електроенергията, инфлацията в цените на всички лекарствени продукти, медицински материали, необходимостта от повишаването на разходите за трудови възнаграждения на изтощения до крайност медицински персонал.

Болничните организации настояха за повишаване на стойнстта на медицинските дейности с 10-30%, в отговор на което Проф. Салчев даде обещание, че в края на месец октомври ще изнесе информация за неизразходваните средства през месец септември, върху които данни да се направи опит за прогнозиране на остатъка от бюджета на НЗОК за БМП към декември. „В зависимост от стойността на неизразходваните средсва, може да се говори евентуално, за някакво повишаване на цената на най-недофинансираните клинични пътеки и амбулаторни процедури.” Проф. Салчев приема като принцип, предложената от НСЧБ схема за преизчисление на стойностите на клиничните пътеки, но не вижда финастова възможност за цялостното й влизане в действие през следващата финансова година.

„Болниците сами се борят в тази ситуация, а бюджетът на касата показва, че има възможнаст и средства за справяне”, каза д-р Иван Маджаров – председател на БЛС, като добави „Ние сме партньори със здравната каса и трябва заедно да определяме цените. Не искаме да преминаваме към собсидирано здравеопазване”

Министър Кацаров се допита до болничните мениджъри за необходимостта от въвеждане на заповед за спиране на плановия прием, на което представителите на болничните организации отговориха, че на този етап не е целесъобразно затварянето на болниците за пациенти с други заболявания и изтъкнаха, че такова затваряне води до много усложнения в здравния статус на гражданите и по-трудно и тежко лечение на по-късен етап. Въпреки напрегнатата ситуация и повишаващият се брой хоспитализирани с COVID-19, в болниците има капацитет, за да не спира плановата дейност.

Болничните мениджъри подкрепят идеята на д-р Кацаров за въвеждане на „Зелен сертификат” за служителите в здравната сфера и други отрасли от обществения живот.