НСЧБ : +359898722133

Фактуриране надлимити…

апр. 23, 2021

0

Фактуриране надлимити…

ДО

НС НА НЗОК

ДО

ПРОФ. ПЕТКО САЛЧЕВ

УПРАВИТЕЛ НА НЗОК

ДО

 Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЛС

ОТ

НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ

Във връзка с разпоредбите на „Условия и ред в изпълнение на § 1. ал. 4 от Закона за бюджета на НЗОК за 2020, определени съвместно от Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз“ и по специално на Раздел III „Условия и ред за заплащане на незаплатени стойности на дейности в болничната медицинска помощ, установени чрез проверки от контролните органи на НЗОК/РЗОК за 2015 г. и 2016 г., по сключени Споразумения по реда на раздел II и отразяването им в информационната система на НЗОК“, да се включи:

Изплащането на одобрените от директорите на РЗОК стойности на неизплатените дейности в болничната медицинска помощ за 2015 г. и 2016 г. установени след проверки от контролните органи на НЗОК/РЗОК, да става на база на вече издадените за това в съответната година фактури, там където има издадени такива.

Ако след проверки от контролните органи на НЗОК/РЗОК на стойностите на неизплатените дейности се установи и протоколира разлика в отразената във фактурите стойност и действително извършената и призната от НЗОК/РЗОК дейност, то:

а) при протоколирана по-ниска от отразената във фактурата стойност изпълнителят на болнична медицинска помощ издава кредитно известие към фактурата и НЗОК/РЗОК заплаща намалената с кредитното известие стойност;

б) при протоколирана по-висока от отразената във фактурата стойност изпълнителят на болнична медицинска помощ издава дебитно известие към фактура и НЗОК/РЗОК заплаща и него.

В случаите, в които няма издадени за извършена, но неизплатена в съответната година фактури, заплащането да се извършва по реда на Раздел III, т. 2 – 5.

 

Аргументите ни са, че с издадените през 2015г. и 2016г. фактури изпълнителите на болнична медицинска помощ са увеличили счетоводно резултата си и са платили съответните данъци и ако ги издадат наново, ще платят отново, т. е. ще бъдат обложени двойно за едни и същи приходи.

Издаването на нови фактури ще се отрази в увеличение на резултата в тази година, а едва на 5-тата година от издаването на старите фактури отписването им ще се признае за разход, което в случаите на фактурите от 2016г. ще стане едва през 2021г., т.е. за настоящата година приходът ще бъде обложен отново, а дължимият данък ще бъде намален едва през 2022г.

А това ще е още едно неблагоприятно обстоятелство за изпълнителите на болнична медицинска помощ в случаите на подписване на съдебни споразумения, на фона на отказа от направени вече съдебни разноски и дължими лихви.

 

 

Красимир Грудев:

Председател на УС на НСЧБ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.