НСЧБ : +359898722133

Декларация стандарти

апр. 23, 2021

0

Декларация стандарти

Това не са стандарти за качество!

ДЕКЛАРАЦИЯ

на

НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ

И СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ В ЪЛГАРИЯ

Относно публикуваните от МЗ за обществено обсъждане нови медицински стандарти

Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане поредица от проекти на наредби за медицински стандарти. В голямата си част те повтарят като съдържание, отменените от Върховния административен съд нормативни актове.

Националното сдружение на частните болници, като представителна организация на български болници, години наред отстоява ясна и категорична позиция за това, че действащите медицински стандарти не гарантират качеството на медицинската помощ. Напротив, въвеждането на множество ненужни от медицинска гледна точка изисквания, само оскъпява медицинската помощи ограничава конкуренцията, защото все по-малко болници могат да изпълнят ненужно завишени изисквания за персонал апаратура и структури, често нямащи никакво отношение към предмета на регулираната от медицинския стандарт дейност.

Това беше и основния ни мотив през последните години да оспорим пред съда повечето медицински стандарти. Със задоволство отбелязваме, че съдът уважи жалбите ни и ги отмени, което е доказателство за правотата на нашите аргументи.

Не еднократно сме заявявали публично нашата готовност да предоставим, ако е необходимо експертна помощ на МЗ, така, че да бъдат изготвени истински стандарти за качество в съответствие с нуждите на здравната система, изискванията на нашето законодателство и международно приетия подход за приемане на такъв тип документи. Със съжаление констатираме, че аргументите ни не са чути и подадената от нас ръка е отхвърлена.

В новите наредби намираме същите пороци, каквито имаше и в отменените от съда. Нещо повече, на места са въведени още по-нелогични и необосновани изисквания, зад които прозират конкретни лобистки интереси. Няма да сочим конкретни примери, защото сме направили това с нашите предложения в рамките на общественото обсъждане.

За да не се повтаряме, към казваното многократно до сега, ще добавим още няколко  аргумента:

Стандартите не трябва да се разписват по специалности, защото медицинската услуга има сходна характеристика, например за терапевтичните специалности или за хирургичните специалности. Разбирането за това би позволило друг тип стандартизация на процедурите.

Няма пречка стандартите за качество да се утвърждават с наредба, но преди това трябва да бъде постигнат консенсус между всички заинтересовани страни от доставчика, през лечебното заведение, до пациента. Освен това не може да не отбележим фактът, че министърът на здравеопазването едновременно издава наредбите за медицински стандарти и е принципал на държанвите болници, намиращи се в конкурентни отношения с частните такива, а освен това и упражнява контрол за спазването  на стандартите. Този конфликт на интереси може да се преодолее, ако медицинските стандарти се приемат по реда предвиден със Закона за националната стандартизация.

Истинските стандарти за качество трябва да съдържат коректна дефиниция и описание на всички понятия, устройството на система за управление на качеството, описание на процесите, чрез които се удовлетворяват изискванията на заинтересованите страни, рисковете и начините за предотвратяването им и т. н.

Ако се направи анализ на резултатите от прилагането на медицинските стандарти през последното десетилетие, ще се види, че те с нищо не са допринесли за подобряване на качеството на медицинската помощ. Напротив имаме достатъчно основания да се твърди обратното, че са допринесли за влошаването му. Смятаме, че такъв анализ е задължителен и трябва да предшества приемането на нови стандарти.

Изложените аргументи ни дават основание да предложим на министъра на здравеопазването да спре процедурата по приемането на нови стандарти.

Предлагаме истински стандарти за качество да бъдат приети на основата на посочените в тази декларация принципи.

Предлагаме отново нашата безкористна експертна помощ и подкрепа в името на едно по-добро здравеопазване.

 

 

18.01.2021

София

С уважение:

Красимир Грудев

                                                                                       Председател на УС на НСЧБ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.