НСЧБ : +359898722133

Декларация План за ВУР…

апр. 23, 2021

0

Декларация План за ВУР…

До Комисия по бюджет и финанси

До Комисия по здравеопазване

До Комисия по правни въпроси

 

НЕ ПРИЕМАМЕ ДИСКРИМИНАЦИЯ И НЕРАВНО ТРЕТИРАНЕ!

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

на

Националното сдружение на частните болници

и

Българска болнична асоциация

Правителството на Бойко Борисов е внесло в Народното събрание План за възстановяване и устойчиво развитие. В него са предвидени малко над 700 милиона лева за здравеопазване, разпределени по следния ред:

  1. Модернизация на материалната база на държавни и общински лечебни заведения и въвеждане на иновативни технологии за лечение на населението – 607,1 млн. лв.
  2. Създаване на център за обучение и развитие на център по интервенционална неврорентгенология – 7,5 млн. лв.
  3. Укрепване на капацитета на Медицинския институт на МВР – 73,7 млн. лв.
  4. Модернизация и развитие на психиатричната помощ – 33,6 млн. лв.
  5. Развитие на националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 – 56,7 млн. лв.

Искаме да попитаме вносителите на този проект, само държавните и общински болници ли участваха в борбата с пандемията, че всички средства за възстановяване и развитие се насочват към тях?

Нима частните болници не отвориха своите отделения и не ангажираха своите специалисти за лечение на болни с Ковид-19?

Не заслужават ли лекарите, сестрите, акушерките и другите служители на частните болници същото отношение от Правителството, подобно на тези от държавните и общинските? Не са ли и те граждани на Република България с равни права заедно с всички други граждани?

На какво основание ще се предоставят безвъзмездно 73.7 милиона лева от парите на данъкоплатците на една държавна болница и нито стотинка на десетки частни болници и хилядите частни лечебни заведения за извънболнична помощ, участвали в борбата с пандемията  и понасящи и днес последиците от нея?

Заявяваме с цялата отговорност за твърдението си, че с решението си да раздели болниците според формата на собственост и да насочи помощта само към държавните и общинските, Правителството извършва пряко нарушение на Конституцията на Република България:

В член 17 на основния закон се поставя знак за равенство между частната и публичната собственост. Чл. 19 на Конституцията гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.

С разпределението на средствата за възстановяване по този начин, Правителство нарушава и Договора за функциониране на Европейския съюз, който забранява предоставянето на държавни помощи.

Това нелогично и недостойно  решение на Правителството нарушава конкурентната среда и ще има за последица влошаване на качеството на медицинските услуги в страната, от което най-много ще пострадат пациентите.

Водени от тези си разбирания, настояваме Планът за възстановяване и устойчиво развитие в частта му за здравеопазване да бъде преработен изцяло. Всички видяха в хода на пандемията колко зависими сме от състоянието на здравната ни система. Сумата от 700 милиона лева за 4 години е по-малко от 2% от общите разходи за здравеопазване, които са над 10% от всички държавни разходи.

Затова настояваме:

  • В новия преработен план да се отделят поне три пъти повече средства за здравеопазване.
  • При новото разпределение на средствата, Правителството да се придържа към обявените приоритети на Програма NextGenerationEU, а именно:
  • научни изследвания и иновации — в рамките на „Хоризонт Европа“
  • програма „Цифрова Европа“
  • Програма EU4Health.

Частните болници в страната са готови да се включат незабавно в един такъв план за възстановяване и устойчиво развитие.

Декларираме категорично, че няма да приемем каквато и да е форма на дискриминация и неравно третиране, основана на формата на собственост и ако това ни становище бъде отново пренебрегнато, ще отнесем тези въпроси до компетентните органи в страната и ЕС.

 

 

23.4.2021г.

Гр. София

С уважение:

Красимир Грудев

Председател на УС на НСЧБ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

BulgarianEnglishRussian