НСЧБ : +359898722133

Декларация План за ВУР…

апр. 23, 2021

0

Декларация План за ВУР…

До Комисия по бюджет и финанси

До Комисия по здравеопазване

До Комисия по правни въпроси

 

НЕ ПРИЕМАМЕ ДИСКРИМИНАЦИЯ И НЕРАВНО ТРЕТИРАНЕ!

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

на

Националното сдружение на частните болници

и

Българска болнична асоциация

Правителството на Бойко Борисов е внесло в Народното събрание План за възстановяване и устойчиво развитие. В него са предвидени малко над 700 милиона лева за здравеопазване, разпределени по следния ред:

  1. Модернизация на материалната база на държавни и общински лечебни заведения и въвеждане на иновативни технологии за лечение на населението – 607,1 млн. лв.
  2. Създаване на център за обучение и развитие на център по интервенционална неврорентгенология – 7,5 млн. лв.
  3. Укрепване на капацитета на Медицинския институт на МВР – 73,7 млн. лв.
  4. Модернизация и развитие на психиатричната помощ – 33,6 млн. лв.
  5. Развитие на националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 – 56,7 млн. лв.

Искаме да попитаме вносителите на този проект, само държавните и общински болници ли участваха в борбата с пандемията, че всички средства за възстановяване и развитие се насочват към тях?

Нима частните болници не отвориха своите отделения и не ангажираха своите специалисти за лечение на болни с Ковид-19?

Не заслужават ли лекарите, сестрите, акушерките и другите служители на частните болници същото отношение от Правителството, подобно на тези от държавните и общинските? Не са ли и те граждани на Република България с равни права заедно с всички други граждани?

На какво основание ще се предоставят безвъзмездно 73.7 милиона лева от парите на данъкоплатците на една държавна болница и нито стотинка на десетки частни болници и хилядите частни лечебни заведения за извънболнична помощ, участвали в борбата с пандемията  и понасящи и днес последиците от нея?

Заявяваме с цялата отговорност за твърдението си, че с решението си да раздели болниците според формата на собственост и да насочи помощта само към държавните и общинските, Правителството извършва пряко нарушение на Конституцията на Република България:

В член 17 на основния закон се поставя знак за равенство между частната и публичната собственост. Чл. 19 на Конституцията гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.

С разпределението на средствата за възстановяване по този начин, Правителство нарушава и Договора за функциониране на Европейския съюз, който забранява предоставянето на държавни помощи.

Това нелогично и недостойно  решение на Правителството нарушава конкурентната среда и ще има за последица влошаване на качеството на медицинските услуги в страната, от което най-много ще пострадат пациентите.

Водени от тези си разбирания, настояваме Планът за възстановяване и устойчиво развитие в частта му за здравеопазване да бъде преработен изцяло. Всички видяха в хода на пандемията колко зависими сме от състоянието на здравната ни система. Сумата от 700 милиона лева за 4 години е по-малко от 2% от общите разходи за здравеопазване, които са над 10% от всички държавни разходи.

Затова настояваме:

  • В новия преработен план да се отделят поне три пъти повече средства за здравеопазване.
  • При новото разпределение на средствата, Правителството да се придържа към обявените приоритети на Програма NextGenerationEU, а именно:
  • научни изследвания и иновации — в рамките на „Хоризонт Европа“
  • програма „Цифрова Европа“
  • Програма EU4Health.

Частните болници в страната са готови да се включат незабавно в един такъв план за възстановяване и устойчиво развитие.

Декларираме категорично, че няма да приемем каквато и да е форма на дискриминация и неравно третиране, основана на формата на собственост и ако това ни становище бъде отново пренебрегнато, ще отнесем тези въпроси до компетентните органи в страната и ЕС.

 

 

23.4.2021г.

Гр. София

С уважение:

Красимир Грудев

Председател на УС на НСЧБ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.