НСЧБ : +359898722133

Болничните организации с обединени позиции

сеп. 20, 2019

0

Болничните организации с обединени позиции

  свалете от тук:

БЪЛГАРСКА БОЛНИЧНА АСОЦИАЦИЯ

НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ

СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ В БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЛАСТНИТЕ МНОГОПРОФИЛНИ БОЛНИЦИ ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ

АСОЦИАЦИЯ НА УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ БОЛНИЦИ

Всички болнични организации се обединиха в обща позиция по няколко наболели въпроса в сферата на здравеопазването

На 17.09.2019 г. се проведе поредна обща среща на всички болнични организации в България. Повече от 2 месеца, всички регистрирани в България сдружения на болници работят по съвместни предложения  и  начини, които ние като експерти предлагаме за решаване  по реалните проблеми в здравеопазването. На 18.09.2019 г. предложенията бяха официално входирани в Министерство на здравеопазването по повод на текущото Обществено обсъждане на предложените от здравния министър промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Със законопроекта отново се прави опит да се направят и концептуални промени, относими към други нормативни актове, в т.ч. темата за необходимостта от доплащания. Тази тема беше повод организациите да разгледат няколко модела за остойностяване на системата от Клинични пътеки, приложени в други държави и да предоставят на МЗ идеен вариант за действителни стойности на здравните услуги.

Болничните организации излизат с предложение да се възстановят основните принципи на солидарност и справедливост и задължението всеки българин да  заплаща здравната си осигуровка в  определения размер –  8%, а за категориите български граждани, осигурявани от държавата, Републиканският бюджет да внася на 12 равни месечни вноски пълния им размер както всички останали граждани. По предварителни разчети така приходите за здраве ще се увеличат с над 1 млрд. лева, което ще промени финансовата макрорамка на бюджета за здраве, ще премахне  неравнопоставеността на българските пациенти и ще доближи финансирането на болничната медицинска помощ до реалните й стойности.

     Всички предложения и обосновки на специалистите ще бъдат официално представени и на Министър-председателя  на Р България, предвид обсъждането на бюджета на НЗОК за  2020 г.

     Болничните асоциации настояват за  спешно решение и незабавно изплащане на изработената от лечебните заведения надлимитна дейност за миналигодини, за което нееднократно излизаме с декларации!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.