Председателят на НЗОК смята, че частните болници не трябва да ползват обществен ресурс. Това бе становище, залегнало в новите документи на БСП. В случая Конституцията и нормативната уредба не позволява това. Освен всичко друго е и удар по пациента най-вече, заяви д-р Николай Болтаджиевпредседател на Сдружението на частните болници и собственик на МБАЛ “Св. Богородица”, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

“Най-доброто здравеопазване в Европа вече над 10 години е в Холандия, където има десетки частни лечебни заведения и фондове. Това е стопанска дейност, регламентирана с европейските директиви. За да се развива една такава дейност, са по-важни стимулите, а не регулациите”.

Към днешна дата не е оправдана инвестиция създаването на частна болница, смята д-р Николай Болтаджиев. “Напоследък е забранено разкриването на нови болници. Трябва да се иска мнение за инвестиция. Не може да се сключи договори с Касата  – даже и за нови дейности на съществуващи болници. Това значи изоставане по отношение на медицината”, посочи той.

“В момента действа старата посока. Министър Кирил Ананиев предложи двата здравни модела, направи работни групи. Като излезе Законът за бюджета на Здравната каса, се установи, че в него е залегнала политиката на рестрикции, държавна намеса и укрепване монопола на Касата. Голяма част от увеличения бюджет ще бъде разпределена за погасяване на дължими средства към чужди каси. Цените на клиничните пътеки останаха същите, с малки изменения”.

Не едно бе спечеленото дело от болници срещу НЗОК за неизплатени средства в размер на 123 млн. лв, спомена д-р Николай Болтаджиев.