НСЧБ : +359898722133

Ще спре ли Здравната каса финансирането на частни болници у нас?

ян. 24, 2019

0

Ще спре ли Здравната каса финансирането на частни болници у нас?

Ще спре ли Здравната каса финансирането на частни болници у нас?

Темата коментират Методи Янков и Мими Виткова

Публикувана: 24 яну 2019 | 8:47


Управителят на Здравната каса Дечо Дечев си навлече гнева на частните болници, след като лансира тезата, че те не трябва да се финансират с обществен ресурс, защото са създадени да печелят, а не да решават медицински проблеми.

Това предизвика възмущение сред частните заведения, чието национално сдружение излезе с декларация, с която попита дали д-р Дечев изразява мнението на министър-председателя, на министъра на здравеопазването и на депутатите от управляващите партии, които го избраха на поста.

Методи Янков от Сдружението на частните болници е на мнение, че те именно те са тези, които правят така, че да може здравеопазването да приеме всички пациенти, искащи да се лекуват.

“Въпросът е не кой харчи парите на НЗОК, а как ги харчи. Частните болници се строят на места където има хора. В София на ден се регистрират 80 души допълнително. Частните болници покриват тези хора. Коя нова държавна болница е построена в столицата, за да покрие всички тези граждани”, попита Янков в “България сутрин”.

Той допълни, че голяма част от частните заведения биват притежавани от лекари.

Бившият министър на здравеопазването Мими Виткова е категорична, че в момента българското здравеопазване се намира в катастрофална ситуация.

“Само в по-големите градове болниците са добре, в по-малките населени места няма къде да направиш профилактичен преглед. Не трябва да се противопоставят частните и държавни болници. Реално все още българинът плаща доста за своето лечение”, смята Виткова.

Тя е на мнение, че държавата дава малко пари за здравеопазване и затова трябва да се разпределят правилно.

“Този, който иска да ползва обществен ресурс, трябва да работи без печалба. Онзи, който взима обществен ресурс, не трябва да взима пари от пациента – неправилно е”, завърши бившият министър на здравеопазването пред Bulgaria ON AIR.

Прочети още на: https://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2019-01-24/shte-spre-li-zdravnata-kasa-s-finansiraneto-na-chastni-bolnitsi-u-nas

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.